22.8.2012

Älä ammu, se on kaakana!

Päivät kuluvat vauhdilla ja pian elokuukin alkaa lähennellä loppuaan. Loppukesä ja alkusyksy on ollut kiireistä, ja se näkyy myös blogissa ja facebookissa tekstien ja päivityksien vähyydessä, pahoittelut siis siitä. Repovedellä Tervarummun majoitustilojen huolto on täyttänyt mukavasti kalenteria. Majoittujista iso osa on ollut ulkomailta, Venäjältä, Norjasta, Ranskasta, Saksasta, Espanjasta.

Majoittujien ja opastettavien ryhmien lisäksi kiireisenä on pitänyt kouluttajapyynnöt, joihin joutuu syventymään ja paneutumaan tavanomaista keikkailua enemmän. Myös kirjoittamista olen päässyt harjoittelemaan sitten lukioaikojen, joista on hurahtanut kuitenkin jo yli 10 vuotta. Viimeisimmäksi perehdyin kolumnin kirjoittamiseen, joka alkoi kolumnin määritelmän etsimisellä wikipediasta. :)

Mutta tässä siis teksti, joka käsittelee melko kouvolalaisia aiheita, vanhan keskustan ja uuden kauppakeskuksen aiheuttaa keskustelua.


Älä ammu, se on kaakana!

Etäisyys on aina kovin suhteellinen ja subjektiivinen käsite. Milloin jokin asia on lähellä ja milloin se taas on kaukana. Sama matka voi tuntua myös kovin eripituiselta eri ihmisistä. Arvatkaas mistä muuten tunnistaa kouvolalaisen, joka saapuu tunnin ajomatkan jälkeen Repoveden pohjoiseen sisääntuloon Voikosken taakse Saarijärvelle? Hän ensimmäisenä päivittelee, kuinka sinne on ollut niin pitkä matka ja voiko se olla vielä muka Kouvolaa. Pääkaupunkiseudulta tullut retkeilijä taas ihastelee, kuinka puiston pohjoisosiin on yllättävän lyhyt matka. Ainoastaan muutama tunti autossa, eikä edes ruuhkaa matkan aikana, joten sinne voi tulla ihan vaan päiväseltään toistekin.

Uusi kauppakeskuskin tuntuu olevan aivan liian kaukana keskustasta. Ainakin, jos napakoiden viestejä on uskominen. Keskustan ja uuden kauppakeskuksen etäisyyskin johtuu aika pitkälti siitä, mistä suunnasta Kouvolaa niitä katsoo. Kouvolan laitamilta ja maaseudulta katsottuna ne ovat kuitenkin aika lähekkäin. Jo ennen uutta kauppakeskusta maalta on käyty samalla kauppareissulla niin keskustan kaupoissa kuin Tommolan market-alueellakin, ihan vain tarjouksista riippuen. Maalaisilla suurin osa matka- ajasta kuluu kuitenkin siihen, kun peräkyliltä päästään edes niihin ensimmäisiin liikennevaloihin keskustan laitamille. Ja samalla tavalla asian varmaankin näkevät myös Pietarin suunnalta tänne matkustavat ostosmatkailijat. Pääasia, että jokin asia pysäyttää kuutostietä pitkin valuvan massan Kouvolan kohdalla. Sieltä ei nimittäin ole enää pitkä matka keskustaankaan.

Kansainvälinen tapa on mitata etäisyyksiä ajassa eikä matkassa. Samaa voitaisiin varmaan kokeilla Kouvolassakin. Kuusi minuuttia bussilla, joita tällä hetkellä menee matkakeskuksesta Kuusankosken suuntaan keskimäärin neljä tunnissa. Tosin tuosta määrästä julkista liikennettä on Kouvolan maaseudulla asuva ihmeissään, kun peräkylillä onnikoita näkee hyvällä tuurilla kaksi koko päivässä. Toisen aamulla, joka menee kirkonkylän suuntaan ja toisen, joka illan edellä tuo koululaiset takaisin.

Mutta niinhän se on, lähelle on usein liian pitkä matka ja sen on myös moni paikallinen yrittäjä joutunut toteamaan. Viime viikolla tehtiin tutkimusta Savon suunnalla ihmisten maantietämyksestä ja etäisyyksien hahmottamisesta. Kuopion torin laidalla kysyttiin mieheltä, tietääkö hän kuinka kaukana Afrikka on. Savolaisukko vastasi, ” Ee se kaakana vuo olla ku Savon sellulla on yks tummaihoin ja se kulukoo pyörällä töihin”.

Julkaistu Kouvolan Sanomissa Yrittäjän ääni -kolumnina 26.8.2012