Erä- ja luonto-opas

Muutama sananen eräoppaan ammattitutkinnosta
Monesti ihmettelevät luontomatkailualan ammattinimikkeiden monen kirjavaa ammattitermistöä. Luonto- ja ympäristöalalla, niinkuin muillakin opetushallituksen hyväksymillä aloilla voi suorittaa perustutkinnon tai ammattitutkinnon. Perustutkinnot ovat toisen asteen koulutusta ja luontoalan perustutkinnosta valmistuu esimerkiksi luonto-ohjaajia (ent. luonto-oppaita) sekä ympäristönhoitajia. Perustutkinnon suorittaneet voivat siirtyä suoraan työelämään tai jatkaa opiskelua suorittamalla esimerkiksi ammattitutkinnon.

Erä- ja luonto-oppaat ovat suorittaneet luontoalan ammattitutkinnon. Ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta on mahdollista saada muutamassa toimipaikassa eri puolella Suomea. Itse opikselin vuoden Eerikkilän urheiluopistossa, jossa eräoppaita on koulutettu jo vuodesta 1997. 

Sukupuuni laajoine oksastoineen
Valkelalaisille on hurjan tärkeää mistä päin on lähtenyt ja kenen tyttäriä sitä oikein ollaan. Olen siis kotoisin Nuolniemeltä, Kinansaaren kylän pohjoisimmasta kolkasta. Omaa sukuani olen Mäkelä, joka on yksi Kinansaaren kantasukujen Roitto-suvun haaroista. Kinansaaresta sukuni haara lähti isojaon aikoihin 1830-luvulla mantereelle Nuolniemeen. Hautapaikka odottaa siis Mäntysaaressa.

Äitini suku on Teittoja. Äidinisä Kauno on ollut Kymiyhtiöllä töissä savotoilla ja uitoilla Repoveden alueella. Äidinäiti Kaarina on ollut emäntä savottakämpillä ja samoin hänen siskonsa Anja Halinen. Anja oli aikoinaan emäntänä myös Saarijärven kämpällä. Äitini ja enoni ovat viettäneet lapsuutensa Kivisilmässä ennenkun perhe muutti Kuusankoskelle uittojen loputtua.
Sukuni juuret ovat siis syvällä Repoveden metsissä ja juuri siksi alueen värikäs historia ja jylhän kaunis luonto ovat erittäin lähellä sydäntäni.