1.5.2012

Vappukuulumisia Repovedeltä

Saarijärven jäät ovat tiukassa. Tänään pohjoisesta puuskittain puhaltava tuuli on jo rikkonut jään pintaa ja ajanut sen heliseväksi lautaksi Karjolahden suulle. Karjolahden pohjassa on edelleen vielä jäistä sohjoa, reaaliaikaisen jäätilanteen voi tarkistaa sääkamerasta tästä linkistä.

Repovesi on jo lähes kokonaan sulanut. Ruskiasalmella eli Löppösen Luolan suulla on pieni jäälautta mutta muuten Repovesi välkehti kirkkaana. Viikonloppuna sulaneille järville ja lammille ovat saapuneet jo kaakkuritkin. Lämpimien säiden ansiosta linnut ovat jo pesimäpuuhissa, minkä takia on tärkeää muistaa pitää kaiken rotuiset ja - tottelevaiset koirat kytkettyinä. Vapaana juokseva koira voi ihan tahattomasti karkoittaa esimerkiksi maassa hautovat metsäkanalinnut pois pesältään. Jos haudottavat munat ovat liian kauan ilman emoa ne saattavat joutua toisen eläimen hiukopalaksi tai kylmettyä liikaa, jolloin pesintä epäonnistuu.
Mutta mikä parasta, lämmin ilma on nostanut esille jo korvasienet! Korvasienet on helppoa tunnistaa mutta niiden valmistamiseen on syytä perehtyä huolella. Korvasieniä löytää paikoista, joissa sammaleen alta paljastuu hiekkapitoista maata. Hyviä paikkoja ovat polkujen varret tai muutaman vuoden vanhat hakkuuaukot. Tätä paikkaa en sen tarkemmin paljasta, koska jätin herkut kasvamaan vielä muutamaksi päiväksi. Kansallispuistosta on sallittua kerätä sieniä sekä marjoja, joten korvasienien ystävät voivat ottaa huoletta sienikorit matkaan. Lisää tietoa korvasienistä löydät tästä linkistä.