29.5.2012

Menneen helluntain heiloista

Helluntain paikka vaihtelee kalentereissa vuosittain ja se on 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Tänä vuonna helluntai oli viime sunnuntaina eli 27.toukokuuta. Helluntaista on perinteisesti ennustettu koko tulevan kesän säät. Minkälainen sää on helluntain lauantaina, sellainen on koko kesä. Tai Jos helluntaina sataa, niin sataa joka pyhä juhannukseen saakka. Viime viikonloppuna aurinko helotti sen verran komeasti, että mikäli vanhaa kansaa on uskominen, luvassa on kesän lomalaisille varsin mukavaa säätä.

Helluntain myötä tuli Repovedelle myös ensimmäiset hyttyset mutta vielä ei niitä riesaksi asti ole. Alkukesän vihreydestä ja kauneudesta ehtii vielä hyvin nauttimaan ilman ylimääräisiä hyttysmyrkkyjä. Kesän ensimmäiset kukinnat ovat jo kovassa vauhdissa. Polkujen varsilta voi löytää kukkivia ketunleipiä, metsäorvokkeja, metsätähtiä sekä kieloja. Myös rehevimmistä paikoista voi löytää tuomen, jonka ensimmäisenä havaitsee sen tuoksun avulla. Mustikat ovat jo myös kukassaan, mutta suopursut ovat edelleen nupussa.

Ja löytyi Repovedeltä myös muutama hillan kukkakin. Suomuuraimella kauniit kukat eivät vielä valitettavasti takaa marjoja. Hilla on kaksikotinen eli sen emi ja hede ovat eri kasveissa ja jotta marjoja saataisiin tarvittaisiin molempia sukupuolia olevia kasveja. Repovedellä suot ovat olleet metsätalouden käytössä ja ovat kooltaan sen verran pieniä, että niistä ei hillasoiksi ole. Mutta karulla suolla hillan kukkakin kaunistaa maisemaa ja mieltä.