5.6.2012

Repoveden Pohjoinen PorttiRepovedelle on ensi vuonna luvassa uusia reittejä ja uusia maisemia.
 Repoveden Kansallispuiston ja sen palvelut ovat muutaman viime vuoden aikana kehittyneet huimaa vauhtia. Kiitosta tästä voi puhtaasti antaa puistonhoitaja Aarno Tervoselle sekä Repoveden uudistuneelle ja nuorentuneelle yrittäjäkaartille, jotka ymmärtävät yhteistyön merkityksen ja jaksavat tahkota hyvällä vauhdilla eteenpäin. Muutama vuosi sitten parjattiin Repoveden alueen olevan pysähtyneessä tilassa, koska vanhat yrittäjät ovat kehityksen jarruna. Tämä on siis nyt jo mennyttä aikaa, ja puiston nykyinen palvelutarjonta on jo koko Suomen mittakaavassa laajaa sekä edistyksellistä. Repovesi on kehittynyt huimaa vauhtia ja alueen kehitystä tullaan ihailemaan jo ihan ministeriötasolta asti.

Repoveden hyvä draivi on tarttunut puiston pohjoiseen kuntaankin, eli Mäntyharjulle. Mäntyharju näki puistossa mahdollisuuden, joka on vielä hyödyntämättä. Mäntyharju tunnetaan jo entuudestaan puhtaasta ja kauniista luonnostaan, joten on itsestään selvää, että myös Repovesi sopii Mäntyharjun imagoon ja toisin päin. Perusteellisen hankesuunnittelun myötä Mäntyharjulla alkaa projekti; Mäntyharju -Repoveden Kansallispuiston Pohjoinen Portti. Mäntyharjulta rajennetaan hankkeen myötä retkeilyreitti Repovedelle. Eikä matkakaan ole mahdoton, reilut 30 kilometriä eli kahden päivän matka. Reitti valmistuu ensi vuodeksi, eli juuri sopivasti Repoveden kansallispuiston 10 vuotissyntymäpäiville.

Reitti on Suomen ensimmäinen, joka tulee täyttämään eurooppalaisen retkeilijän vaatimukset. HKI-Vantaan lentokentältä junalla Mäntyharjulle, josta pääsee suoraan junasta retkeilyreitin alkuun. Viimeiset ostokset ja eväät voi ostaa lähikaupoista Mäntyharjulta. Ja jos matkustaminen jo tässä vaiheessa uuvuttaa, on Mäntyharjullakin mahdollista majoittua viehättävässä b&b-paikassa. 15 kilometrin päässä Mäntyharjulta on muutama majatalo sekä vuokramökkejä, joissa voi yöpyä mukavasti lakanoiden välissä tai omassa makuupussissa. Seuraavana aamuna tukevan aamupalan jälkeen voi majataloista ostaa vielä retkieväät seuraavalle päivälle.
Toisena retkipäivä on jo ehditty Repoveden kansallispuistoon. Puistossa on nykyisin tarjolla retkeilijöille hostellityyppistä majoitusta, aamupalaa sekä retkievästä. Mutta samalla tarjolla on myös oppaiden palveluita, ohjattua viikko-ohjelmaa sekä kanoottien, kajakkien tai kickbiken vuokrausta. Puistossa vierähtää helposti päivä tai kaksikin. Ja kansallispuistossa on jo useita eri tasoisia ja -hintaisia majoitusvaihtoehtoja, ilmaisista laavuista maksullisiin varauskotiin ja saunallisiin vuokramökkeihin asti.

Puistosta matkaa voi jatkaa joko patikoiden tai sillä ainoalla bussivuorolla välillä Kouvola-Mäntyharju-Kouvola, joka tosin ei enää jatkossa kulje kuin arkisin. Mäntyharjulta Repovedelle tuleva uudistettu retkeilyreitti on myös monimuotoinen, retki on mahdollista tehdä patikoiden, meloen tai pyöräillen. Matkalle osuu myös paljon geokätköjä ja monipuolisia maisemia erämaisista metsistä kuvankauniiseen maalaismaisemaan. Reitti on herättänyt paljon kiinnostusta eurooppalaisten mutta myös pääkaupunkiseudun retkeilijöiden keskuudessa. Junalla liikkuminen retkeilyreitin alkuun on edullista sekä ekologista, ja retkeilijän reppukin kevenee kun teltan ja ylimääräiset ruuat ja kantamukset voi huoletta jättää pois nykyisen palvelutarjonnan myötä.

Tässä on linkki, josta löytyy Mäntyharjun hankesuunnitelma. Mäntyharju -Repoveden kansallispuiston pohjoinen portti