8.1.2012

Talvinen tilannekatsaus tuuran kera

Tänä vuonna jäiden tulemista on odotettu. Leutojen säiden takia pilkkijät ovat joutuneet vain harjoittelemaan kalajuttujen kertomista. Jäille ei kukaan edes paikallisista pilkkinaisista tai -miehistä ole uskaltanut vielä mennä, ja syystä. Järvien pinnalle muodostui jo viikkoja sitten jäinen sohjo, joka kerääntyi järvien keskelle. Rannat olivat edelleen auki, eikä kunnollista jäätä muodostunut.

Joinain päivinä jääsohjon pinta jäätyi ja sen päälle satanut lumi antoi petollisen vaikutelman muka jäätyneestä järvestä. Ylempi kuva on otettu loppiaisena 6.1 Saarijärven savottakämpän laiturilta. Kuvasta näkyy hyvin jäinen sohjo, joka ei siis kantanut mitään. (Klikkaa suuremmaksi.)

Viikonlopun aikana pakkanen Repovedelläkin kiristyi ja 7-8.1 välisenä yönä pakkasta oli jo 15 astetta. 8.1 pakkanen pysyi vielä kymmenessä asteessa ja iltaan mennessä se tuntui taas kiristyvän. Kävimme rannassa kokeilemassa tuuralla yön aikana muodostuneen jään kestävyyttä ja kuten epäilimmekin, se oli huonoa. Vaikka jäätä oli kertynyt toista senttiä, tuura meni yhdellä ainoalla iskulla jäästä läpi. Repoveden jää ei siis vielä kanna ihmistä, eikä edes pilkkijää. Kaksi tuuran iskua kestävällä jäällä pystyy tarvittaessa jo kävelemään mutta ei sekään vielä ole järin viisasta. Vasta viiden sentin teräsjää kantaa ihmistä.

Järvien jääkannet alkavat pikkuhiljaa vahvistumaan mutta tänä vuonna jäällä liikkuessa saa olla todella varovainen. Normaalisti syksyllä järviin tulee ensin kestävä ja kirkas teräs. Joinain vuosina alkutalven nopeasti tulleesta jäästä saattaa rannasta nähdä läpi pohjaan asti ja se silti kantaa kävelijän. Tänä vuonna ei kirkkaasta teräsjäästä ole tietoakaan ja jää on alkanut muodostumaan sohjosta. Sohjosta jäätynyt järvenpinta ei ole yhtä kestävää kuin tavallisina talvina tullut ensimmäinen teräksinen jää.