12.1.2012

Symbioosi-impotentti?

Yhteistyön tärkeyttä ei voi ikinä korostaa tarpeeksi. Repovedestä, luontomatkailusta ja yrittäjyydestä puhuttaessa monesti nousee esiin myös kysymys yhteistyöstä. Kun siellä Repovedellä ne yrittäjät ovat sellaisia... vaikeita. No niinhän ne välillä ovat. Yrittäjät ovat aina omanlaisiaan taiteilijoita, jotka ovat myös enemmän tai vähemmän narsistisia. Eivät he muuten olisi ikinä alkaneet yrittäjiksi. Mutta yhteistyö on silti tärkeää ja luontomatkailu ei välttämättä ole se helpoin pelikenttä. Jotkut ovat kateellisia, mustamaalavat muita ja pelkäävät tilipussinsa pienemistä. He näkevät luontomatkailun kokonaistulot kakkuna, josta jokainen yrittäjä saa oman palansa. Kun alueelle tulee lisää yrittäjiä ja kilpailua, he kuvittelevat kakkupalansa pienenevän. Todellisuudessa kehittymisen ja uusien yrittäjien sekä ideoiden myötä koko kakun koko kasvaa. Jokaiselle yritykselle on oma paikkansa ja ekologinen lokeronsa myös Repoveden bisnesekosysteemissä.
  
Minkälaista yhteistyötä siellä Repovedellä sitten tehdään? Tähän voin omasta puolestani vastata, että monenlaista. Tärkeinpien tahojen kanssa yhteistyötä tehdään automaattisesti. Tälläisiä tahoja ovat esimerkiksi Metsähallitus, UPM, Puolustusvoimat sekä kunnat. Tämähän on itsestään selvää. Mutta myös kyläläiset, muut maanomistajat, mökkiläiset, luonnonsuojelijat sekä retkeilijät ja eri lajien harrastajat on syytä huomioida. Ja tottakai Repovedellä on yhteistyötä myös yritysten välillä.

Viime vuonna yhteisiä keikkoja Repovedellä tein Orilammen majan, Linkkumyllyn, KymiSunin, Vida Activan, Hillosensalmen aseman, Sepän Liikenteen sekä SeikkailuviiKarin kanssa. Parhain taidonnäyte yhteistyöstä Repovedellä tehtiin syksyllä. Silloin vieraina oli Ympäristöministeriö ja heidän vieraansa muista Pohjoismaiden Ympäristöministeriöistä. Vierasmäärä oli toistakymmentä ja koko päivä piti saada vietyä läpi toisella äidinkielellä, eli ruotsiksi. Päivästä haluttiin rakentaa mahdollisimman monipuolinen sekä mieleenpainuva. Ja kuten tavallista, kaiken piti mennä läpi minuuttiaikataululla. Ryhmä oli majoittunut jo aiemmin Orilammelle, joten puistoon siirtyminen oli luontevaa tehdä Tuulettarella. Alueen mielenkiintoinen ja monipuolinen historia haluttiin tuoda esille.
Ruotsinkielisenä paikallisoppaana toimi kukapa muukaan kuin Hillosensalmen asemapäällikkö Marianne, joka puhuu ruotsia äidinkielenään. Marianne emännöi risteilyn Orilammelta puistoon ja kertoi jänniä tarinoita alueen historiasta. Puistossa Metsähallitus esitteli ylpeänä kaunista kansallispuistoaan vieraille. Retken päätös oli myös tärkeä ja makuelämyksen luonnonkauniille Lapinsalmelle taikoi Riitta Noriola-Eskola KymiSunista. Lisäksi yritykseni kautta oli itseni lisäksi kaksi osaavaa eräopasopiskelijaa, Jaana sekä Paula. Hyvin suunniteltu on vähintään puoliksi tehty, vieraat viihtyivät ja jälkeen päin tuli paljon kiitosta. Kaikki pelasi saumattomasti yhteen ja yhteistyö oli mukavaa.

Hyvässä yhteistyössä jokaisella osallistujalla on oma roolinsa ja jokainen pääsee vaikuttamaan lopputulokseen. Näin lopputuloksesta syntyy paras mahdollinen. Tapa, jossa toinen yritys luettelee säännöt ja toinen toimii vain alihankkijana ei voi edes hyvällä tahdollakaan yhteistyöksi kutsua. Yhteistyö syntyy monesti puhtaasta tarpeesta. Opas ei yksin pysty koko ryhmää hoitamaan ja apuun tarvitaan yleensä ainakin ruokapuolesta vastaavaa. Lisäksi monet aktiviteetit tarvitsevat useamman oppaan tai lajille vihkiytyneen ammattilaisen. Kuljetus, majoitus ja sauna ovat myös asioita, joihin tarvitaan lisää yhteistyökumppaneita. Isolle ryhmälle tarvitaan myös apukäsiä eli ammattitaitoisia eräoppaita. Ja pian alkaa verkosto olla valmis.

Laskeskelin, että tulevalle vuodelle on edellisten lisäksi toista kymmentä eri alojen yritystä, joiden kanssa on suunniteltu yhteistyötä Tervarumpuun ja Repovedelle. Parasta tässä on se, että kaikkea ei enää tarvitse tehdä itse. :)