18.12.2011

Voihan Iku-Turso, Vetehinen, Näkki ja Vesihiisi

Käyräjoki, Jokelan Myllykosken yläjuoksu 16.12.2011
"Viime päivien sateet ovat nostaneet virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa. Etelärannikon pienissä joissa virtaamat ovat nousseet paikoin keskimääräistä kevättulvaa suuremmiksi. Paikoin etelärannikolla on satanut jopa yli 100 mm joulukuun aikana. Tämä on enemmän kuin kertaakaan viimeisen 50 vuoden aikana." 
Näin kerrotaan Ympäristöhallinnon verkkosivuilla 18.12.2011 ajankohtaisesta vesitilanteesta.

Veden pinnan nousu ja virtaamien lisääntyminen on ollut kaikkialla havaittavissa. Koirien kanssa päivittäinen lenkki kulkee usein Jokelan vanhan myllyn ohi. Tämän vuoden joulukuussa vesi on sielläkin ennätyksellisen korkealla. Normaalisti Jokelassa Myllykoskessa paistavat useat kivet ja vesi soljuu hiljalleen kivien välistä. Tällä hetkellä kivistä ei ole tietoakaan ja vettä virtaa kuutioittain tehden koskeen kovia pärskeitä sekä mahtavia kuohuja. Repovedellä korkeat vedet on helpoiten havaittavissa Kuutinkanavan uittorännillä, josta virtaa edelleen vettä läpi.
Ympäristöministeriön sivuilla seurataan tiettyjen vesistöjen korkeuksia ja tiedot siirtyvät päivittäin nettiin tilastoiksi. Eräs Kymenlaakson seurattavista järvistä on maakuntajärvi eli Vuohijärvi, johon myös Repovesi laskee. Vuohijärven vedenkorkeuden näet yllä olevasta kuvasta. Harmaa alue kuvaa vedenkorkeuden suurinta mahdollista vaihtelua päivittäin, punainen viiva kuvaa vuotta 2011 ja sininen 30 vuoden keskiarvoa. Vasemmalla oleva luku kertoo, kuinka korkealla Vuohijärven pinta on meren pintaan verrattuna. Päivitetyn tilanteen Ympäristöhallinnon sivuilta löydät tämän linkin takaa.
P.S. Kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi.