23.12.2011

Mylläri Viljasen kauniit tyttäret

Mäntsälän Mustijoen eli Svartån varrella, Nummistenkosken kupeessa sijaitsee vanha myllärin torppa. Torppa on rakennettu 1800-luvun lopulla mutta tarkkaa vuotta ei ole tiedossa. Torppa jakaantui alunperin kolmeen osaan. Kuvassa vasemmalla on torpan ulko-ovi, joka vie tilavaan eteiseen eli porstuaan. Keskellä torppaa on iso tupa, tuvan nurkassa ja talon keskellä on avotakka ja leivinuuni. Oikeassa päädyssä on ollut kaksi makuukamaria.
Torpan pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi vanha savusauna, joka on edelleen käytössä. Muutaman kymmenen metrin päässä savusaunasta virtaa Mustijoki ja lähellä olevassa suvannossa on kesäisin uimapaikka. Pihassa on myös kaksiosainen aitta. Kesällä aitan toinen puoli oli myllärin perheen asuinkäytössä.
Herra Mylläri Viljanen
Alunperin mylly on jauhanut viljaa mäen päällä sijaitsevan Nordbon kartanon nimissä. Mylly on toiminut vesivoimalla ja toisena tuotantolinjana myllyssä on ollut pärehöylä. Suomen itsenäistymisen ja torpparilain myötä oli torppareillakin mahdollista lunastaa tila itselleen. Viimeisin mylläri, Herra Seth Knut Viljanen, oli siis jo itsellinen eli ei enää toiminut kartanon alaisuudessa. Herra Viljanen asui torpassa vaimonsa sekä neljän kauniin tyttärensä kanssa.

Nummisten mylly oli 1900-luvun alussa ahkerassa käytössä. Etenkin tyttärien varttuessa maatalojen ja tilallisten poikia tuli myllylle pitemmästäkin matkasta.

Sotien aikana torppa jäi tyhjilleen ja myllyn kivet pyörähtivät viimeisen kerran vuonna 1968. Aikojen saatossa mylly purettiin mutta kiviperustukset ovat edelleen nähtävissä koskessa.
Torppa ajautui Mäntsälän kunnan haltuun. Yhtenä vuonna torpan tuvassa pidettiin Nummisten kylän kansakoulua mutta torpan pihan Mustijokea kohti viettävä jyrkkä rinne ei kyläläisten mielestä ollut turvallinen koululaisille. Uusi ja turvallisempi kansakoulu rakennettiin joen toiselle puolelle. Kunnalla ei ollut ränsistyvälle torpalle käyttöä, joten se myytiin 1970-luvulla Sähköliikkeiden Oy:lle asiakastilaisuuksien järjestämistä varten. Torppa on edelleen samassa eli nykyisen SLO:n omistuksessa.
Lähes kaikki myllärin seitsemästä kauniista tyttärestä.
Torppa kunnostettiin 1970-luvulla ja alkuperäinen ilme säilytettiin ennallaan. Ulkoa päin torpan pihapiirin rakennukset ovat museoviraston suojelemia. Vanhaan aittaan rakennettiin saunatilat ja myllärin aikainen savusauna on edelleen ahkerassa käytössä. Etenkin näin joulun alla aito savusauna, torpan viihtyisä ilmapiiri, hyvä paikallinen ruoka sekä takassa lämmittävä tuli ovat tarjonneet monelle vieraalle aitoja elämyksiä ja hiljentäneet kiireiset ihmismielet joulun viettoon.
Kuvat SLO Oy, lisää torpasta: http://www.eriksdahl.fi/page3.html