29.12.2011

Tikkateestä apua tukkoiseen oloon?

Joulun pyhiltä käteen jäi viheliäinen flunssa. Se teki tuloaan jo aattona, eikä jäänyt tapaninpäivänä Saarijärveenkään vaikka yritin sen sinne saunan jälkeen karkoittaa. Nyt kurkkua kivistää ja nenä on tukossa. Vanhan kansan kolmesta neuvosta on ne kaksi muutakin saunan lisäksi jo kokeiltu, joten on siis keksittävä jotain uutta.

Ennen joulua lahjoin itseäni (ja sukulaisiani) käymällä Heinolassa lähiruokatorilla Heilassa. Itselle mukaan tarttui luomujoulukahvin lisäksi pussillinen pakurikääpärouhetta. Pakurikääpä on ollut kovassa huudossa jo pitemmän aikaa. Etenkin koivuissa kasvava tummanpuhuva kääpä irroitetaan, kuivataan ja rouhitaan tai jauhetaan, jonka jälkeen siitä keitellään tai haudutellaan teetä.

Tänään on hyvä päivä ottaa pussin sisältö käyttöön. Pakurikääpäteetä on käytetty rohtona kansanlääkkeenä mutta myös kahvin korvikkeena pula-aikoina. Vanha kansa tuntee juoman paremmin nimellä tikkatee. Venäjän Karjalassa pakurinkääpäteen uskotaan parantavan kaikki vaivat aina syöpään asti. Luulisi tuolla rohdolla yhden flunssan kaikkoavan.

Laitoin rouhetta ruokalusikallisen verran litran termospulloon, kaadoin kiehuvaa vettä perään, ja annoin hautua tunnin verran. Teen tekoon on netissä monta eri versiota. Maku on aika olematon mutta tilkka hunajaa piristää sitä kummasti. Lisää tietoa pakurista löydät täältä.