12.12.2011

Pientä puhetta säästä

Viime yö (11. -12.12.2011) oli varmaan tämän talven ensimmäinen kunnollinen pakkasyö. Aamulla kahdeksan aikaan pakkasta oli Valkealan Jokelassa vielä viitisen astetta. Korkeapaineen ansioista taivas oli kirkas ja muutaman päivän vanha täysikuukin näkyi kirkkaana. Kuun vaiheista on olemassa hyvä muistisääntö, jonka mukaan kuu aina valehtelee. Kun kuunsirpin kaarien väliin hahmoittaa viivan, niin muodostuva P-kirjain ei tarkoita pienenevää kuuta vaan päin vastoin. P siis on kasvamassa kohti täyttä kuuta ja d kutistuu kohti mustaa taivasta.

Satanut lumi ja valkoinen maa lisäsivät tänä aamuna kuun valovoimaa viisikertaiseksi mustaan maahan verrattuna. Kahdeksan aikaan ulkona oli jo suhteellisen valoisaa vaikka aurinko oli vasta samaan aikaan nousemassa vastakkaisella puolella taivasta.

Aamuaurinko maalasi itätaivaalle komean aamuruskon, joka ei vanhan kansan puheiden mukaan enteile mitenkään hyvää ilmaa. "Aamurusko, päivän pasko" sananlasku toteutui jälleen. Iltaan mennessä sää lauhtui ja alkoi sataa vettä. Harvoin se talven ensimmäinen lumi on jouluun asti säilynyt. Jos iltapäivälehtien ennustuksiin on uskomista jouluksi on kuitenkin luvassa kymmenisen astetta pakkasta ja ehkä hieman luntakin. :)