1.12.2011

Missä lumi ja pakkaset?

Tähän aikaan vuodesta päivät lyhenevät vielä kolmisen viikkoa kohti talvipäivän seisausta. Musta maa, ankea harmaus ja auringon poissaolo masentavat myös mieltä. Eilen paikallisradiossa puhuttiin paljon säästä ja etenkin tämän syksyn poikkeuksellisen lämpimistä ilmoista. Repoveden alueen kalamiehet ovat tänä vuonna päivitelleet poikkeuksellista siian kutua, joka on lämpisistä vesistä johtuen jatkunut jo kolmatta viikkoa. Muina vuosina siian kutu on ollut ohi kolmessa päivässä.

Edellisen vuoden säätilan muisteleminen on kuin pahemman luokan politikointia, eikä kukaan oikein meinaa muistaa minkälaista keliä vuosi sitten oli. Jos ei ole edellisen vuoden sääpäiväkirjaa apuna, niin onneksi ilmatieteenlaitoksen meteorologit virkistävät muistiamme ja välttävät ainakin pahimmat kahvipöytäkinastelut.
Tässä siis linkki sivuille; http://ilmatieteenlaitos.fi/talvi-2010-2011

Vuosi sitten lumet tulivat jo lokakuun aikana. Tähän aikaan viime vuonna Kouvolan korkeudella lunta oli jo 15 senttiä ja pakkasta asteissa saman verran. Viereinen kuva on otettu Kouvolan pohjoisimman kylän, Nuolniemen laidalta 10. joulukuuta 2010. Kuvaa katsellessa ei voi kuin huokaista syvään ja vetää ulos lähtiessä kumisaappaat jalkaan. Toivottavasti saataisiin edes jouluksi lunta.