12.10.2011

Repoveden varauskodat

Talven kynnyksellä Repovedelle saadaan neljäs kota täydentämään puiston vuokrattavien varauskotien verkostoa. Uusin kota on valmistumassa Mustanvuoren kupeeseen, vanhan varauskämpän ja näkötornille vievän polkujen viereen. Repoveden varauskodista Karhulahti sekä Lojukoski ovat kooltaan isompia (50m²) ja niissä keskellä on avoin tulisija.

Määkijä ja uusin Mustavuori ovat pienempiä (25m²) ja niissä istumatilaa on 20 henkilölle. Pienemmät kodat soveltuvat hyvin yöpymiseen, koska kamina lämmittää kodan nopeasti eikä aiheuta liikaa vetoa kuten isompien kotien avoin tulisija. Kaminassa puiden palamista pystyy myös säätelemään luukussa olevalla ilma-aukolla.
Aukkoa pienentämällä puut palavat hitaammin ja antavat lämpöä pidempään.
Mustavuoren kodassa kokeillaan myös kokolattiamattoa lisäämään yöpyjien mukavuutta. Sen takia on suotavaa jättää kengät ovenpieleen, jotta kodan lattia pysyisi siistinä mahdollisimman pitkään. Määkijän ja Mustavuoren kotiin mahtuu seinillä kulkeville leveille lavereille 5 yöpyjää ja lisäksi tarvittaessa muutamia myös lattialle.Vuokrakodista saatavat tulot menevät suoraan Repoveden kansallispuiston hyväksi.

Viime lauantaina Mustavuoren kota oli jo ideointikokouksen koekäytössä ja palaute kodasta oli pelkästään positiivista. Mustavuori, kuten muutkin varauskodat, ovat kauniilla paikalla, vesistön äärellä sekä hyvien polkuyhteyksien varrella.

Lisäksi ilokseni kuulin, että Repoveden retkeilijät ovat kantaneet oman kortensa kekoon puiston siivoamisessa. Tänään keskiviikkona Tervajärveltä oli lähtenyt liikkeelle reipas naiskaksikko roskasäkkien kera ja heillä on aikomuksena kerätä kaikki kulkemansa reitin varrella olevat roskat. Ihailtavaa osallistumista Repoveden luonnon hyväksi vielä näin vapaaehtoistyön teemavuotena. :)