18.10.2011

Kurjenmarjat talteen

Syksyn sienisato alkaa olla jo loppupuolella ja seuraavana luonnon luomutuotteena on tarjolla karpaloita. Jotkut kertovat karpaloita tulevan tänä vuonna hyvin, toiset taas väittävät sadon jääneen niukaksi. Karpalosato siis varmaankin vaihtelee paikkakunnittain ja soittain. Tänä vuonna sateinen syksy on laittanut karpalot kasvamaan lähelle suon ja kivennäismaan rajaa sekä kuivemmille mättäille. Repoveden alueen rämesoilla karpaloita ei ole erityisen runsaasti mutta ne ovat isoja. Hyvältä suolta kiisseliainekset muutamalle ihmiselle saa kerättyä pienellä vaivalla.

Karpalot ovat helppo tunnistaa, koska soilla ei montaakaan marjaa tähän aikaan vuodesta kasva. Karpalon hennossa varressa on pienen pieniä soikeita, pareittain kasvavia lehtiä ja kasvi kasvaa rahkasammalen päällä. Varsia seuraamalla löytää ensimmäiset tummanpunaiset marjat, jotka ovat paikoin osittain sammalen sisässä. Toinen suolla kasvava marja on lappalaisten suosima kaarnikka eli variksenmarja. Kaarnikan varsi ja lehdet ovat neulasmaiset ja marjat ovat pikimustat.
Soilla käveleminen on etenkin näin sateisina syksyinä haasteellista. Kenkien on oltava kunnolla veden pitävät ja niissä pitää olla kunnolla vartta. Kasvillisuutta seuraamalla pystyy välttämään pahimmat hetteiköt. Jos sammalen päällä kasvaa puita ja varpuja on se hyvä merkki kantavasta askelmasta. Heinä- ja saratuppaatkin vielä menettelevät mutta saattavat olla huteran tuntuisia. Pelkkä rahkasammal ei yleensä kanna kovin hyvin eli pelkkää sammalta kasvavia kohtia kannattaa välttää.

Karpalo on erittäin terveellinen marja ja tehokas antioksidantti. Karpalon kerrotaan alentavan verenpainetta sekä suolistovaivoihin. Lisäksi karpalo lisää virtsaneritystä ja happamoittaa sitä, joten karpalomehulla saa nopeasti ensiapua naisten virtsatietulehduksiin. Karpaloa kutsutaan myös kurjenmarjaksi.