2.10.2011

Peukaloisen retket

Lähdimme tänään jo aamutuimaan Repovedeltä kohti Kouvolaa. Repovedellä auton ulkolämpömittari näytti aamulla kahdeksan jälkeen kolmea astetta plussaa. Lammista sekä järvistä oli noussut hämyinen usva, jonka läpi auringon säteet yrittivät päästä maan pinnalle näyttämään ruskan kirkkaimpia värejä. Valkoisen aamu-usvan seasta erottui myös lukuisia hämähäkin seittejä, joihin jääneet kastepisarat kimaltelivat aamuauringossa.

Repovedellä suuret vesistöt pitävät hallan ja pakkasyöt poissa vielä vähän aikaa. Saarijärven veden lämpötila oli eilen vielä +12 astetta, joten se on lämmittänyt lähialueita estäen hallan saapumisen. Mutta Anttilan kohdalla varjoisat pellon pientareet olivat jo kuurassa. Halla oli kuin salaa yöllä hiipinyt alavia peltoja pitkin vanhaan Metsännenän kylään.

Illan suussa useampi iso hanhiparvi oli lähtenyt syysmuutolle. Iso osa Itä-Suomen yli lentävistä muuttohanhista tulevat Venäjän puolelta ja jatkavat matkaansa kohti eteläisempää Eurooppaa ja talvehtimisalueita. Totuus syksyn säistä tulee taas vanhan kansan suusta; Halla hanhen siiven alla, talvi joutsenen takana. Onneksi Anttilan pelloilla asustelevilla joutsenilla ei vielä näyttänyt olevan kiirettä.