18.7.2011

Ötökkäfobiaa...

Suomessa on tavattu noin 21 000 hyönteislajia ja niistä kovakuoriaisten lahkoon kuuluu 3687 eri lajia. Eilen tapasin niistä jälleen uuden tuttavuuden. Kaverin nimi oli tuttu kirjoista mutta aiemmin en ole häntä vielä tavannutkaan. Kuvassa on siis jymyjäärä (Spondylis buprestoides), ruotsalaiset kutsuvat kaveria nimellä träbitaren, eli puunpurijaksi.

Jymyjäärät elävät männyllä, kannoissa tai maassa olevissa lahopuissa. Jymyjääristä ei ole metsätaloudelle mitään haittaa, ne ainoastaan nopeuttavat kantojen lahoamista. Jymyjäärän tunnistaa pörisevästä lentoäänestä, suurehkosta ja tukevasta ulkomuodosta, tasaisen mustasta väristä, lyhyistä tuntosarvista ja voimakkaista leuoista. Ja kyllä -ne voivat purra ihmistä kipeästi.

Metsähyönteisistä ei ole olemassa mitään kaikenkattavaa teosta tai nettisivustoa mutta erinomainen ja jopa retkireppuun mahtuva opus on Helsingin yliopiston 1987 julkaisema, Heliövaaran & Mannerkosken tekemä Metsähyönteiset, lajintuntemus. Kirja käsittelee lähinnä metsäentomologiaa eli metsien ja puutavaran tuhohyönteisiä mutta siinä on selkeästi esitelty yleisimmät hyönteislajit ja siitä löytyy hyvät piirrokset kaarnakuoriaisten aiheuttamista syömäkuvioista.