26.7.2011

Olgan päivän myrsky Repovedellä

Repovedellä oli viime lauantaina 23.heinäkuuta rankan ukkosmyrskyn aikana syöksyvirtaus, joka sai aikaan tuhoa Olhavanlammen eteläpäässä sekä Mustanlammen luoteisrannalla. Syöksyvirtauksia on Repoveden suunnalla nähty aiemminkin, pahin niistä oli 19.heinäkuuta vuonna 2007. Silloin syöksyvirtaus teki tuhoa Vuohijärven ja Repoveden saarissa sekä Hillosensalmella kaataen kaikki puut 300 metrin leveydeltä ja puolen kilometrin matkalta. (Linkki Hesarin artikkeliin aiheesta)

Syöksyvirtaus johtuu ukkoskuuron aikana syntyvistä lämpötilojen ja paineiden erosta sekä erilaisista ilmavirtauksista. Syöksyvirtauksen seurauksena kaikki kaatuneet puut ovat samassa suunnassa, trombit taas kaatavat puita eri suuntiin. Lauantain myrskyssä on kaatunut puita myös muuallakin puistossa ukkoskuuron ja tuulien takia. Lauantaina vettä tuli alle tunnissa 20 mm ja sunnuntaina satoi vielä lisää. (Tässä linkissä lisää tietoa syöksyvirtauksista.)

Joskus puu on kaatuessaan jäänyt nojaamaan toiseen pystyssä olevaan puuhun, eikä ole päässyt maahan asti. Tälläisiä puita kutsutaan metsäsanastossa konkeloiksi. Konkelot ovat aina vaarallisia ja ne kannattaa kiertää riittävän kaukaa. Puut painavat paljon ja niihin on sitoutuneena paljon jännitteitä, jotka purkautuessaan saattavat laueta mihin suuntaan tahansa. Konkelot pitää siis aina jättää ammattilaisten purettavaksi.

Suomessa myrskyt nimetään myrskypäivän nimipäiväsankarien mukaan. Se, että ne ovat pääsääntöisesti naisten nimiä, on puhdasta sattumaa. :)