10.8.2011

Reaaliaikaista retkisäätä Repovedellä

Repoveden kansallispuistoon asennettiin viikonlopun aikana sääkamera, joka kuvaa Saarijärven eteläosan Karjolahdesta kohti koilista ja Puolustusvoimien Pahkajärven harjoitusalueen varoalueen rajaa.

Saarijärvi on Repoveden kansallispuiston pohjoisen sisääntulon viereinen järvi Kuismantien päässä. Se on Repoveden ensimmäisiä järviä, jotka ovat irtautuneet jääkauden jälkeen sulamisvesistä syntyneestä merestä omaksi makean veden järveksi. Saarijärven syntyhistoria ajoittuu siis yli 11 000 vuoden taakse. Saarijärven nimi tulee järven kahdesta saaresta, Aholansaaresta ja Iivanasaaresta, joka kulkee kyläläisten puhekielessä myös nimellä lammassaari. Aholansaari on vanha pontikankeittopaikka ja Iivanansaaressa Kuisman Iivana kuivasi lihaa kesäisin. Myöhemmin Saarijärven tilan lampaat viettivät kesänsä saaressa pedoilta suojassa, josta tulee nimi lammassaarelle.
Järven rannalla on siis yksi ainoa maatila, yksi kesämökki ja yksi savottakämppä. Saarijärven pinta on 102 metriä meren pinnan yläpuolella ja kaikuluotaimella järven syvimmäksi kohdaksi on mitattu yli 50 metriä. Järvi on kivinen ja karu sekä erittäin puhdas ja kirkasvetinen.

Saarijärvi on etenkin Repoveden kuikkien suosiossa, joita järvellä asustaa useita. Kaakkurit suosivat järven viereisiä pienempiä lampia ja ne lentävät useasti Karjolahden yli varoalueen puolelle. Muista lintulajeista kamerasta saattaa päästä näkemään kalalokkeja tai telkkiä, myös kalasääksi on tänä kesänä nähty Saarijärven yllä.

Tässä http://www.tervarumpu.fi/saakamera linkistä voi siis katsoa reaaliaikaisen retkisään Repovedellä.