13.7.2011

Voiko Repovedelle eksyä?

Tämän kysymyksen kuulee aina aika ajoin. Ja vastaus on, että ei Repovedelle voi eksyä. Jos harhailee vartin verran polkuverkoston ulkopuolella, sitä ei edes kutsuta eksymiseksi vaan maasto- tiedusteluksi. Silloin yleensä löytää aina jotain mielenkiintoista, kauniin maiseman tai jotain muuta ihmeteltävää, jota luonnolla on sinä päivänä tarjota.
Repoveden kartasta huomaa hyvin, mitkä syyt estävät Repovedellä eksymisen. Idässä on Pahkajärven varoalueen raja, joka on merkitty sekä maastoon että karttoihin armeijamaisella tarkkuudella eli sitä ei voi olla huomaamatta. Lännessä on kaikkialla vettä. Eli jos ei ylitä varoalueen rajaa tai lähde uimaan Repoveden yli niin jalat ovat edelleen tukevasti Repoveden maaperällä.

Etelässä eksymisen estää hyvin Kivisilmän kapeikko, joten ainoa mahdollinen eksymissuunta on enää pohjoiseen. Sielläkin suunnassa on useita suuria järviä ja järvien välissä mutkitteleva tie, jota on mahdotonta ylittää huomaamatta.

Jos sattuu käymään niin, että maastotiedustelu venyy hieman suunniteltua pidempään niin alle tunnin kävelemisellä löytää itsensä joltain Repoveden tieltä, polulta tai rannasta. Sitten vaan arvotaan kumpaan suuntaan lähdetään kävelemään ja pian ollaan taas kartalla.
Tästä linkistä löytyy Repoveden uusi opaskartta. Muista käydä myös katsomassa Metsähallituksen uudistunut luontoon.fi -palvelu.