24.6.2013

Krook! Krook!

Tänään oli Hesarissa juttua Repovedestä. Artikkelissa oli poimittu tärkeitä asioita luonnon sekä ihmisen yhteiselosta Repovedellä. Luontomatkailu on aina tasapainoilua luonnon ja yrittäjän toimeentulon kanssa. Repovedellä tämä on vielä jopa muita alueita haastavampaa, koska kansallispuisto on vielä niin nuori. Polut eivät ole vielä asettuneet uomiinsa ja kävijämäärät kasvavat. Kukaan ei pysty ennustamaan tulevan vuoden tai edes seuraavan päivän käyntimääriä. Myös alueen matkailu sekä palvelut ovat vielä varsin lapsenkengissä.

Repoveden polut saavat kiitosta ja parjausta. Heikkojalkaiset, lapsiperheet ja luonnossa harvemmin liikkujat kiittelevät helpoiksi tehtyjä polkuja, kaiteita, opasteita ja muita rakenteita. Kaiken kokeneet eräjormat taas haukkuvat ne alimpaan helvettiin ja menevät puistossa omia polkujaan. Merkityillä poluilla on tosiaan se hyvä puoli, että ne vievät kulkijat pois kaakkureiden pesiltä sekä muilta aroilta paikoilta. Polun vieressä maasto on selvinnyt ilman turhaa kulumista.

Tästä päästään aina niin helposti aiheeseen kenelle kansallispuisto on tarkoitettu. Luonnolle, tietenkin, mutta samalla myös ihmisille osana luontoa eli virkistymiseen ja retkeilyyn. Jos kävijöitä on liikaa niin pitäiskö niitä jotenkin rajoittaa ja jos pitäisi niin miten? Kysymykset eivät ole helppoja, eikä niihin löydy tekstistä vastauksia mutta hyviä mielipiteitä aiheeseen on tullut tutuilta Repoveden vakiokävijältä. Tässä LINKKI artikkeliin.