25.4.2013

Historiallista yhteistyötä

Kuva; UPM arkisto

"Kansa, joka ei tunne menneisyyttään ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten." Näin on muinoin lausunut varsin viisas herrasmies ja Mannerheimristin-ritari Adolf Ehrnrooth. Lause kätkee paljon viisautta, jota nykyään monikaan ei tunnu sisäistävän.

Viime tiistaina oli Kouvolan kasarminmäellä mielenkiintoiset luennot Kouvolan sotahistoriasta ja sen tuotteistamisesta. Valitettavasti auditoriossa on kovin paljon tyhjiä penkkejä, joka osaltaan kertoo karua kieltä paikallisten kiinnostuksesta omaa historiaansa kohtaan.

Luennon jälkeen virinneessä keskustelussa nousi jälleen pintaan kysymys tekeekö Kouvolassa matkailualan yritykset riittävästi yhteistyötä. Kovasti kädet nousivat ja vastailtiin myönteisesti. Itseäni mietitytti enemmänkin kysymys mitä se todellinen yhteistyö on. Minusta ei riitä, että yritykset laittavat toistensa tiedot nettisivuilleen ja kertovat toisesta yrityksestä jos joku siitä sattuu vahingossa jotain kysymään. Tai kyllähän sekin on tavallaan yhteistyötä mutta passiivista sellaista, enkä usko sen olevan pidemmässä juoksussa kovinkaan tuottoisaa tai kehittävää.

Aktiivinen yhteistyö on yhdessä tekemistä. Luodaan kokonaisuus, jossa yritykset aktiivisesti tuovat oman panoksensa ja saavat siitä ansaitsemansa hyödyn. Tälläinen yhteistyö on tietenkin haastavampaa. Silloin vaaditaan, että molemmat yritykset ovat samalla aaltopituudella, tuottavat samantasoisia palveluita, omaavat samanlaisen bisnesetiikan. Ja mikä tärkeintä, pystyvät luottamaan toisiinsa. Tälläistä yhteistyötä tällä seudulla ei monikaan yritys tee ja sitä tarvittaisiin lisää, jotta voisimme kehittyä eteenpäin. Tunnen olevani onnekas, kun olen onnistunut löytämään hyvät yhteistyökumppanit.