14.1.2013

Voi, voi koski!

Voikosken tehdasaluetta yläjuoksulta kuvattuna. Kuva on peräisin isän puolen suvun arkistoista, eikä kuvausvuodesta ole tarkkaa tietoa.
Tämän päivän Kouvolan Sanomissa oli mukavia uutisia Kouvolan ja Mäntyharjun rajalta, kun paikallinen kaasutehdas Oy Woikoski Ab kertoi investointisuunnitelmistaan ja rakentavansa Kokkolaan kokonaan uuden kaasutehtaan. On todella mukava kuulla, että kaasubisneksellä menee hyvin vaikka kaikkialla muualla yritysmaailmassa uutiset koskevat lähinnä lomautuksia ja irtisanomisia. Woikoski on muutenkin ollut uutisissa viime vuoden aikana, perheyhtiö täytti nimittäin pyöreät 130 vuotta.

Yhtiön tarina alkaa siis jo vuonna 1882, jolloin Knut August Palmberg aloitti yritystoiminnan kimröökitehtaalla Vehkalahdessa. Kimrööki on hienojakoista hiiltä, jota on muinoin käytetty mustana väriaineena mm maaleissa ja painatuksissa. Yrityksen kasvaessa toiminta siirtyi isä Knutilta poika Bertilille ja samalla Vehkalahdelta Valkealaan Tirvalle. Tirvalla tehtaan toimintaan tuli mukaan myös saha sekä kemiantehdas, joka tuotti talia sekä steariinia. Pian jäi myös Väliväylällä virtaavien Tirvan koskien vesimäärät pieniksi ja tehdas muutti nykyisele paikalleen Voikoskelle. Tehtaan johto on siirtynyt samassa suvussa isältä pojalle, Bertilin jälkeen Svenille ja sittemmin Clasille. 130 vuoden kunniakkaaseen historiaan mahtuu monta värikästä vaihetta, tarkemmin yhtiön tarinan voit lukea tästä linkistä.

Voikosken kerrotaan saaneen nimensä jo ammoisina aikoina, jolloin Vuohijärveltä on matkalaiset soutaneet kohti yläjuoksua ja suunnitelleet jatkavansa matkaa edelleen vesitse kohti pohjoista. Mutta Voikosken kohdalla on matka tyssännyt ja veneestä on kuulunut huudahdus "Voi, koski!"