3.10.2012

Syksyinen satokausi

Tällä viikolla vihdoin ehdin jopa vapaapäivänä metsään. Maanantai oli pitkästä aikaa jopa suurimmalta osin poutainen, joten lähdimme äidin kanssa kiertämään Pohjois-Valkealasta tutut marja- ja sienipaikat läpi. Saaliiksi kertyi karvarouskuja ja kangassieniä suolattavaksi sekä suppilovahveroita kuivuriin. Marjoista löytyi erinomainen karpalosuo sekä tietenkin puolukoita, vaikka niistä paras poiminta-aika alkaakin olla jo pikkuhiljaa ohi. Mutta parempi myöhään, jos silloinkaan.

Puolukka on yksi lempimarjoistani. Puolukoita on mukava kerätä, koska ne eivät sotke sormia. Ja puolukkahillo sopii melkein mihin ruokaan tahansa. Jos et ole vielä kokeillut puolukkahilloa savustettuun tai loimutettuun loheen, niin suosittelen lämpimästi. Puolukan terveysvaikutukset ovat myös ihan omaa luokkaansa ja sen antibioottiset aineet estävät tehokkaasti mm virtsatietulehduksia.

Jos ensi viikonloppuna sää suosii, kannattaa vielä ottaa ämpäri mukaan ja suunnata metsään. Litran puolukkasaaliin voi käyttää vaikka seuraavaan reseptiin. :)

PUOLUKKAMURUPAISTOS

Kuorrutus:
125 g voita
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelilastuja
1 dl auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Vuokaan:
1 rkl voita
500 g puolukoita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2–3 rkl perunajauhoja

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon kaurahiutaleet, mantelilastut, auringonkukansiemenet, vehnäjauhot, fariinisokeri, kaneli ja kardemumma. Sekoita seos tasaiseksi.
Voitele pyöreä piirakkavuoka tai keskikokoinen uunivuoka voilla. Sekoita puolukoiden joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja perunajauhot. Kaada puolukat vuokaan. Murusta päälle kuorrutus.
Paista 175-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Anna paistoksen jäähtyä hetki. Tarjoile sellaisenaan tai pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Ohje: Teresa Välimäki Puolukkamurupaistos