10.7.2012

Oi Sannikka, oot ulpukka


Opastuksia voi tehdä erilaisilla teemoilla mutta myös erilaisilla rooleilla. Reilu vuosi sitten Kouvolan Matkailuoppaiden kanssa olin luomassa omaa rooliopashahmoani, joka liittyy vahvasti Repoveden historiaan, omaan sukuuni sekä myös alaan, jota olen opiskellut koko ikäni.

Vuoden työstämisen tuloksena syntyi fiktiivinen opashahmo eli Savotan Sanni. Sanni elää 1950-luvun lopun Repovedellä ja toimii Saarijärven kämpällä emäntänä. Sannin mukana pääsee eläytymään entisaikojen metsätyömiesten elämään, jolloin puut kaadettiin metsistä miestyöllä ja kuljettiin hevosilla odottamaan uittoja. Sanni kertoo samalla myös oman tarinansa, kuinka hän on savottaemännäksi ryhtynyt, miten päivät ja vuodenajat kämpällä ja savotoilla kuluvat, sekä tietenkin mitenkä ne riuureissut ovat viime aikoina sujuneet.

Sannin hahmo on myös varsin monipuolinen, hän on useasti ollut esittelemässä Repoveden aluetta erilaisissa tilaisuuksissa, koska rooliasussa liikkuva opas herättää helposti ihmisten mielenkiinnon. Ja voi Sanniin törmätä myös Repoveden ulkopuolellakin, vaikkapa linjuriautossa, jos hän sattuu olemaan matkalla Kouvolaan asioille. Tottuneena kahvinkeittäjänä Sanni on laitellut monesti sumpit ja pitkonpätkät tarjolle erilaisille vieraille. Niin kävi tänäänkin, kun Sanni pääsi keittelemään piristävät pannukahvit kiireiselle uuden tv-sarjan kuvausryhmälle, jonka tuotoksia on luvassa keväällä 2013.