16.7.2012

Geokätköilyn lyhyt oppimäärä jästeille

Sateinen Olhava.
Tänään kävin SeikkailuviiKarin Senja Greijuksen kanssa esittelemässä Repoveden monipuolisia harrastus- ja ulkoilumahdollisuuksia eräälle aiheesta kiinnostuneelle toimittajalle. Lähdimme matkaan Saarijärven sisääntulosta, Tervarummusta näppärillä kickbikeilla eli potkupyörillä, joilla pääsee liikkumaan puiston tieuria pitkin kevyen vauhdikkaasti. Olhavan juurella Senja kertoi kiipeilystä, Olhavan eri reiteistä sekä kiipeilytekniikoista. Mutta tällä kertaa emme kokeilleet sen enempää köysitoimintaa, vaan päädyimme toiseen, huomattavasti maanläheisempään harrastukseen.

Olhavan juurelta matka jatkui Olhavan päälle. Toimittaja oli nimittäin erittäin kiinnostunut geokätköilystä ja halusi kuulla siitä lisää, joten lähdimme etsimään Olhavan Huippu-nimistä kätköä. Geokätköily harrastuksena on mitä mainion. Se sopii koko perheelle, isovanhemmista perheen pienempiin asti. Geokätköjä on nimittäin eritasoisia, erilaisissa maastoissa, helpompia sekä haastavampia. Lapsillekin kertyy päivän aikana helposti useampien kilometrien metsälenkkejä ja luontoseikkailuja kätköjä etsiessä. Eikä harrastuksen aloittaminenkaan ole vaikeaa. Useimmilla on gps jo valmiina puhelimessa tai ipadissa, joten seuraava askel on käydä rekisteröitymässä Geocaching.com -sivuille. Kun sivulle on luonut tunnukset sieltä saa käsiinsä geokätköille osoittavat koordinaatit sekä vihjeet. Netistä löytyy paljon myös suomenkielisiä sivuja, joissa kerrotaan ja opastetaan geokätköilyn saloihin.

Repoveden kansallispuistoon on vuosien varrella ilmestynyt jo useampia geokätköjä. Geokätköjen tekeminen vaatii aina maanomistajan luvan ja etenkin kansallispuistoissa tällä suojellaan alueen herkkää luontoa. Geokätköistä Metsähallituksen mailla on olemassa luontoon.fi-sivuilla ohjeistus, joka löytyy tästä linkistä; Metsähallitus ja Geokätköt. Repovedeltä on jouduttu poistamaan muutama ilmoittamatta jätetty ja kyseenalaisiin kohteisiin laitettu kätkö, jotta sen olemassa olo ei häiritsisi alueen luontoa tai retkeilijöitä. Geokätköilyn ainoa huono puoli on se, että harrastuksena se on kovin koukuttava :)