5.3.2012

Siis mikä keskus?

Viikonloppu kului retkimessuilla. Koska innokkaita esittelijöitä osastolla ei ollut kuin kourallinen, venyi päivät ympäri pyöreiksi. Kiitoksen sanat tässä voi lausua Kouvolan sekä Mäntyharjun Matkailun lisäksi SeikkailuviiKarille, Linkkumyllylle sekä Retkipalvelu Ilanderille. Mutta eipä siellä messuilla tarvinnut ihan uutispimennossa onneksi olla. Ja kauan parjattu Repovesikeskuskin syntyi messujen tuoksinnassa, tosin tällä kertaa ei kuitenkaan kaupungin toimesta. Paikallislehti Kouvolan Sanomat kertoi tästä jo sunnuntain uutisissaan. Ja taisi messuillekin ilmestyä sunnuntaina muutama aiheesta kyselijä mutta valitettavasti heille ei osattu uudesta Repovesikeskuksesta mitään kertoa. Tieto Repovesikeskuksesta tuli nimittäin täydellisenä yllätyksenä Metsähallitukselle sekä alueen muille yrittäjille. Mainostetun yhden puhelinnumeron takaa ei siis löydy koko Repoveden kattava palveluntarjonta.

Vuosi sitten toukokuussa Repovedellä Saarijärven pohjoispäässä aloitti jo Tervarummun Retkeilykeskus, joka tarjoaa palveluja Repoveden kävijöille, yksityisille, yrityksille sekä ryhmille. Tervarummun palvelutarjonnasta löytyy majoitus, sauna, retkeilyvälinevuokraus, korpikahvila, maastoruokailut sekä opastus- ja ohjelmapalvelut. Tervarummun julkistamisen jälkeen se ei ole ollut lehtien palstoilla, koska sen on haluttu kehittyvän rauhassa. Remontit ovat edelleen kovassa vauhdissa ja palveluiden laajentumista tapahtuu koko ajan. Viime kesä, syksy ja nyt alkutalvi ovat omalta osaltaan osoittaneet, että kiinnostusta asiakkaiden keskuudesta löytyy. Luontomatkailuala on mielestäni sellaista, joka ei tarvise ympärilleen turhaa hypeä, koska tärkein myyntivaltti on ympäröivä luonto. 

Viikonloppuna perustettu Repovesikeskus on varmaankin hyvä lisä alueen muuhun ohjelmapalvelutarjontaan. Uudelle nettisaitille on tosin jo heti ensimmäiselle sivulle livahtanut pienoinen kirjoitusvirhe, jossa kerrotaan, "Repoveden kansallispuiston saadessa Vuoden Retkeilykeskus 2012 palkinnon". Mutta eiköhän siellä jatkossa olla tarkempia eikä tälläisiä kiireessä kirjoitetusta tekstistä johtuvia asiakkaan harhautuksia pääse enää syntymään.

Repovettä mainostetaan monesti Suomen Lappina. Tai siis oikeammin Lapin huonona kopiona, koska kaikki Lapin kävijät tietävät, että Repoveden alue on omalla sarallaan hieno eikä sitä tarvitse Lappiin verrata. Tämä uusi Repovesikeskuksen mallikin on kuin suoraan Lapista. Yksi yritys välittää muiden yrittäjien palveluja asiakkaille. Malli toimii paikoissa, joissa on tähän riittävän suuri asiakaspotentiaali. Kuten vaikkapa Rukalla, Ylläksellä, Tahkolla tai muissa suuremmissa pohjoisen lomakohteissa. Suurissa asiakasmäärissä pystyy välittäjäyrityksen provision piilottamaan helpommin tuotteen tai palvelun hintaan, koska asiakasmäärät ovat suuria. Repovedellä ei vielä ja toivottavasti ei ihan helpolla pohjoisen lomakeskuksien massaturismimäärissä olla.

Ja sitten pätee tietenkin se vanha viisaus, "sitä kuusta kuuleminen kenen juurella asunto". Repoveden palvelut ovat edelleen vielä hyvin identtisiä. Kun joku saa jonkun uuden idean niin sitten sitä ollaan mielellään kopiomassa ja tarjotaan tasan samaa palvelua kuin naapurikin. Tämä on harmillista, koska se ei kehitä aluetta eikä tuo tänne yhtään uutta asiakasta. Ja kun moni yritys tarjoaa samaa, on välittäjäyrittäjän vaikeaa valita puolueettomasti kenelle tarjouspyyntö menee. Tai sitten se valinta on kovinkin helppo ja menee tuon sananlaskun mukaan.

Mutta kyllähän Repovedellä tilaa on ja mielellään tänne otetaan uusia toimijoita. Uudet yrittäjät tuovat uusia ja raikkaita ideoita, joilla saadaan aluetta kehitettyä. Retkimessuilla uusia verkostoitumisia tulikin muutama, joista on varmasti iloa jo ensi kesänä. Vuoden Retkikohde-voiton myötä monet pääkaupunkiseudun luontomatkailun yrittäjätkin ovat nyt jo kiinnostuneita alueesta ja tulevat mielellään mukaan tuomaan omaa uutta ideaansa myös Repoveden markkinoille. Ja tämähän kuitenkin on vain alle kahden tunnin ajomatkan päässä PK-seudusta. :)