18.3.2012

Kevättä ilmassa

Tänään 18.3 oli aivan mahtavan keväinen päivä. Aurinko paistoi ja lumet sulivat taas ihan silmissä. Tämän viikon aikana on monesti jo iltaisin haistanut tuoksun, joka tulee maan paljastuessa sulavan lumen alta. Kevään tuoksun, siis.

Tänä viikonloppuna alkoi myös Suomen Luonto-Liiton järjestämä kevätseuranta, jossa seurataan vuosittain kevään etenemistä eri puolilla Suomea. Kevätseurannalla on pitkät perinteet, jotka juontavat juurensa jo 1950-luvulle. Kevätseurannan kohteena on nykyisin 46 lajia, joista 7 on vaihtuvaa teemalajia ja 39 vakiolajeja. Lajit on valittu niin, että ne ovat helppoja tunnistaa ja ne esiintyvät yleisesti eri puolilla Suomea.

Repovedellä oli vielä tänään sen verran lunta ja jäätä jäljellä, että kevätseurannan lajeista ei ollut vielä tietoakaan. Repoveden ystävien tapaamisen jälkeen sunnuntai-iltapäivä kului rapsakkaasti järven jäällä. Hankikantoa riitti vielä kicksparkeille sekä koirille, kuvassa vetoterrieri Nerri tauolla. Ja oli jäät kestäneet kuluneella viikolla kaksi hirveäkin, joiden jälkiä seurasimme Saarijärven jäällä. Muutamassa aurinkoisessa kohdassa tosin jään pinta oli jo pehmentynyt ja jäälle oli ilmestynyt uvenavantoja.
Seuraavat kevätseurannan viikonloput ovat 31.3.-1.4., 14.-15.4., 28.-29.4., 12.-13.5., 26.-27.5 ja 9.-10.6. Ja lisää tietoa löytyy http://www.kevatseuranta.fi/ tästä linkistä, josta löytyy mm kevätseurannan lajit sekä seurantalomakkeet.