13.6.2013

Tuli räiskyen nuolevi puuta...

Tämä palanut kanto poltettavan alueen laidalla oli muisto edellisestä metsäpalosta, kenties satojen vuosien takaa?
6.kesäkuuta oli Repovedellä suunniteltu ennallistamispolttopäivä. Koko alkuviikko jännitettiin mahdollisia ukkoskuuro ja sateita, jotka olisivat siirtäneet suunnitellut polton hamaan tulevaisuuteen. Ennallistamispoltto on toimenpide, jossa jäljitellään metsien luontaista kiertokulkua. Nykyisin metsien palaminen on harvinaista, jonka takia palanutta puuta tarvitsevat hyönteiset ovat taantuneet. Repovedellä on aiemmin ennallistamispoltettu metsää mm Valkjärvellä sekä Määkijässä. Tässä linkki karttapiirokseen poltetusta alueesta.  Kuvat saa klikkaamalla isommiksi.

Poltettavaksi suunniteltu alue oli rajattu palokujalla. Palokujaa kiersivät paloletkut ja isoilla pumpuilla nostettiin vettä Kapiavedestä. Ennen sytyttämistä ympäröivä metsä kasteltiin kauttaaltaan ja kastelua jatkettiin koko palon ajan. Illalla yhdeksän aikaan tuuli jo tyyntynyt, ennakkotoimenpiteet tehty ja tuli voitiin sytyttää kaasuliekin avulla. 

Tuli laitettiin kiipeämään ylämäkeen, jotta palo saatiin pidettyä hallinnassa. Ylämäkeen tuli nousi rutikuivassa metsässä voimakkaasti ja muutamassa minuutissa liekit olivat jo puunrungoilla.

 Viimeiset liekit ennen palokujaa olivat todella kuumottavia ja sammuttajilla oli hiki hatussa.

Pikkuhiljaa tuli oli tehnyt tehtävänsä ja liekit alkoivat hiipumaan.

Mustaa ja valkoista.

 Jäljelle jäivät viimeiset lieskut ja harmaata ravinteikasta tuhkaa.

Kokonaisuudessaan poltettava alue oli 6 hehtaaria. Puoleen yöhön mennessä siitä oli poltettu vasta puolitoista.