4.4.2013

Puolet petäjäistä

Lähiruoka ja paikallisuus on jo vakiintunut käsite ruokamaailmassa. Tuskin missään enää mainostetaan ruokaa, jossa ei näitä mainittaisi. Kotimainen puhtaasti kasvatettu raaka-aine ja siitä valmistettu aito ruoka on osattu nostaa sellaiselle paikalle, jossa sen kuuluu olla. Ja jotta lähellä tuotetut ruuat olisi myös helposti löydettävissä, on nettiin rakennettu sivusto aitojamakuja.fi/

Retkeillessä todellinen lähiruoka tuotetaan paikan päällä, koska se on osa mieleenpainuvaa elämystä ja silloin myös tuoreus on taattua. Eräopaskoulusta eri nuotioruokia valmistettaessa parhaiten on mieleen jäänyt helppoudellaan yllättänyt pettuleipä. Taikinaa varten tarvitaan vain reilu puolet ruisjauhoja, vajaa puolet pettua, hyppysellinen suolaa ja vettä. Näistä aineista vaivataan taikina, taputellaan se pieniksi leiviksi ja paistetaan nuotiolla. Päälle laitetaan nokare voita ja koko komeus sulaa suussa.

Seuraava kysymys tietysti on mistä sitä pettua saa? Se voi olla vaikkapa työpaikkasi toukokuun Tyky-retken teemana, jolloin teemme myös pettujauhon itse läheisestä männystä. Sitä voidaan kutsua jo todelliseksi lähiruuaksi. :)