20.11.2011

Liisan liukkaat

Tänään vihdoin elohopea laski pakkasen puolelle. Maa oli päivällä jäässä ja Repoveden alueen pienemmät lammet olivat jo kauttaaltaan riitteessä. Vanhan kansan sanonta Liisan liukkaista toteutui, vaikka alkuviikko näytti turhankin lämpimältä. Kyläläisillä tuli tänään kiire hakea verkkoja pois järvistä ennen jäätymistä. Tänään riitteen pystyi vielä helposti rikkomaan airolla. Syksyisin ennen jäiden tuloa verkoilla kalastetaan etenkin muikkua ja siikaa. Tänään "siltä yhdeltä järveltä" olivat kylän miehet saaneet komean kahden kilon siian.

Suuremmista järvistä Saarijärvi alkaa jäätymään muita järviä ja lampia hitaammin. Saarijärvi on laaja ja syvä, joten sen jäähtyminen ja jäätyminen on hidasta. Mutta kun pakkanen illan edellä hiipi jo kymmeneen asteeseen, on Saarijärvenkin jo luovutettava. Yläpuolen kuva on otettu tänään kirkkaan ja kuulaan päivän jo painuessa mailleen eli puoli neljän aikoihin iltapäivällä. Silloin Saarijärven kämpän rannasta katsottuna Karjolahden Puolustusvoimien puoleinen ranta sekä lahden pohjukka alkoivat olla jo riitteessä.
Kirkkaan sininen taivaanranta enteilee koko yöksi kireää pakkasta, joten on mielenkiintoista nähdä, miltä Saarijärvellä huomenna aamulla näyttää. Saarijärven tilanteen voi käydä tarkistamassa sääkameran osoitteesta www.tervarumpu.fi/saakamera Samalla nähdään myös, miten hyvin itse sääkamera kestää pakkasta ;)