25.4.2011

Iivanan luola

Kuisman kylästä, Koskijärven rannalta löytyy Iivananvuori. Kylillä jo vuosisatoja kulkeneen tarinan mukaan vuoren juurella olevassa luolassa on muinoin asunut venäläissyntyinen Iivana, joka aiemmin oli ollut rajavartijana Voikoskella, aikana jolloin Ruotsin ja Venäjän raja kulki Kymijoessa ja Vuohijärvessä.

Kesät Iivana asusteli luolassa ja talvet kyläläisten saunoissa. Iivanan luola on oikeasti lähinnä lippa mutta sen katto-osasta on vieläkin helposti havaittavissa nokea. Luolassa on reilu seisoma korkeus ja kaunis näkymä Koskijärvelle. Iivanan nuotion pohjakin on luolassa vielä tallella. Iivanan pitämä nuotio on jopa kuluttanut ja haurastuttanut luolan seinämää. Kylällä kerrotaan Iivanan olleen pätevä muuraamaan kiviuuneja. Kun toiset olivat moittineet Iivanaa hitaaksi, oli Iivana vastannut puolustukseksi "Itse kivi kantama, itse savi sotkema ja sit viel sanoma et olemma Iivana hidas."

Iivanan kuoleman jälkeen kyläläiset hautasivat Iivanan Mäntysaaren hautausmaahan. Mutta koska he epäilivät Iivanan olevan ortodoksi, he hautasivat varmuuden vuoksi Iivanan sata metriä hautausmaan aidan pohjoispuolelle.