6.3.2011

Lylyn lykintää

Moni asia on vuosikymmenten saatossa kehittynyt, eikä vähiten sukset. Ennen muinoin suksetkin olivat eri paria. Pitkä suksi oli nimeltään lyly ja oli yleensä vasemmassa jalassa. Lyly tehtiin männystä ja nimenomaan sellaisesta, jossa oli lylyä. Lylyä muodostuu puuhun, joka on taipunut ja yrittää kasvaessaan suoristua. Mäntyyn muodostunut lyly on tiukkasyistä ja pihkaista, eli loistavan luistavaa suksimateriaalia.

Lylyn pari on kalhu, lyhyempi suksi, jolla potkittiin vauhtia lylylle. Pitoa kalhuun saatiin laittamalla kalhun pohjaan pala eläimen nahasta, karvapuoli lumeen päin ja karvat myötäsukaan. Kalhu tehtiin yleensä kestävästä koivusta. Ja jos kalhusta puuttui pohjakarvat, siitä on käytetty nimeä sivakka. Nahkainen remmi, jolla suksi saatiin pysymään jalassa oli nimeltään mäystin.

Mutta nykypäivänä ei enää lykitä lylyä vaan mennään pertsaa nanoilla. Nanoja ja niitä ihan tavallisiakin suksia kannattaa viimeistään testata Repoveden erämaahiihdoissa 11. - 13.3.2011. Repoveden ulkoilu- ja elämyspäivien esite ja tästä päivitetty latukartta.